Gör 179:an gratis att åka – ut med kontrollanterna!

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 230408

Busslinje 179 mellan Vällingby och Sollentuna, som passerar Tensta, Rinkeby och Kista, är en livsnerv för många ungdomar i Järva. Men nu har trafikförvaltningen föreslagit att införa biljettkontrollanter med ordningsvakter och till och med poliser på linje 179 för att kontrollera att alla resenärer har betalat för sin resa. Ung Vänster Storstockholm tycker att detta är fel väg att gå och ett slöseri med resurser. Istället vill vi se att busslinje 179 görs gratis att åka för att prova effekterna av avgiftsfri kollektivtrafik!

Vi vet att många ungdomar i Järva har svårt att ha råd med bussresor varje dag. Detta gör det svårt för dem att ta sig till skolan, träffa vänner och delta i aktiviteter utanför sitt område. En avgiftsfri busslinje 179 skulle göra det lättare för ungdomar att ta sig runt och utforska staden.

Varför är det 179:an som föreslås bli överkontrollerad? Varför föreslår trafikförvaltningen inte att fler kontrollanter och poliser ska gå på busslinje 4 i innerstan? Busslinje 4 har tre gånger så många resenärer som 179:an, och tre gånger så många registrerade trygghetsärenden. Ändå är det 179:an som blir utpekad som stökig. Kanske är det för att 179:an passerar förorter, och många av resenärerna är rasifierade? De riktiga problemen med 179:an är trängsel och förseningar, men ändå är det just biljettkontroller som trafikförvaltningen vill lägga resurser på.

Vi vet att busslinje 179 är mycket viktig för ungdomar i Järva och det är därför det är så viktigt att göra den avgiftsfri. Det skulle främja rörligheten och öka tillgängligheten för oss alla. Ung Vänster Storstockholm kräver att trafikförvaltningen drar tillbaka sitt förslag om kontrollanterna på 179:an, och istället kollar på möjligheten att göra busslinjen gratis att åka. Genom att testa effekterna av gratis kollektivtrafik på 179:an, kommer vi ett steg närmare gratis kollektivtrafik i hela Stockholm – vilket skulle vara en enorm vinst för ungdomar, pendlare, låginkomsttagare, och klimatet. Stockholm tillhör alla, låt oss åka fritt!”

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.