Korrupta politiker säljer ut våra liv

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsårskonferens 20230212

Nyligen kallade Vänsterpartiet till en riksdagsdebatt om korruption. 
Korruption är bland många starkt förknippat med fattiga länder långt bort från Europa med kort historia av demokratiska val. Korruption skulle aldrig kunna ske i parlamentariska, demokratiska, välvilliga Sverige. Eller?

Sveriges blåbruna regering talar gärna om lag och ordning, men avskaffar den utredning som tidigare tillsatts för att motverka korruption och påtryckningar i offentlig verksamhet och näringsliv. Kanske just för att de själva har handen i syltburken? 

När det blågröna styret i Stockholms stad planerade en utförsäljning av skolor till ett värde av 1,9 miljarder kronor så var flertalet av de beslutsfattande ledamöterna anställda som lobbyister och två av ledamöterna var, eller hade varit, chefer för Friskolornas riksförbund. Utförsäljningen av skolorna var inte bara för att skona den älskade valfriheten, utan också för att fylla politikernas egna redan feta plånböcker.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius satt tidigare som kommunikationschef. När 1177 under pandemin behövde akut avlastning blev personer plötsligt hänvisade till Kry. Samtidigt ville de blågröna politikerna inte redovisa varför, och de är inte heller öppna med att de röstade emot att offentliggöra alla formella samt informella kontakter med Kry. Idag arbetar Irene Svenonius hos Kry.

Skolminister Lotta Edholm satt i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen. De aktier hon ägde, värda omkring 100 000 kr i bolagen, skulle hon såklart sälja på dagen då Aftonbladets journalister kom på henne. Ulf Kristersson får regelbundet sms av friskolekoncernen Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson när han “sagt något duktigt om friskolor i media”. Johan Pehrson och hans parti har länge starkt drivit linjen att samhället blir tryggare om vi tillsätter fler ordningsvakter. Frågan är om han tror på det själv- eller om det var för att även han ägde uppemot 10% av ett säkerhetsföretag.

Den här korruptionen beror inte på ett par fula fiskar. Korruption frodas i ett nyliberalt hav. Kapitalets hajar vill sluka det som tillhör oss, och för politiker finns det en enkel win-win situation: Sälj ut allmän egendom, och få ett potentiellt fett jobb av kapitalister efter sin politiska karriär. Nyliberala doktriner säger till politiker att det viktigaste är att sälja ut allmän egendom, och säljer man till rätt person kan man få ett ordentligt fett jobb efter sin politiska karriär. Ung Vänster Storstockholm vill att svängdörren mellan politiker och företag stängs. Vi vill att politiker som har, eller nyligen haft, kopplingar till näringslivet ska granskas. Alla vet att transparens hos tjänstemän krävs för att förhindra jäv. Varför inte politiker? 

Många försöker beskriva det korrupta Sverige som ett nytt fenomen vid namn “kompiskapitalism”, att man säljer ut allmän egendom till sin bästis. Vi ser att det inte alls är ett nytt fenomen, utan är samma gamla kapitalism som alltid. Överklassen formar samhället eftersom överklassen är de med makt, och den borgerliga staten finns i grund och botten för att försäkra överklassens härskande plats i samhället. Ofta kan politiker inte påverka det de vill, då målet att främja marknaden väger tyngre än de folkvaldas röst. Den korruptionen vi ser kommer inte upphöra oavsett om vi väljer borgare eller sossar: korruptionen och kapitalismen går hand i hand.

Korruptionen kommer inte försvinna så länge vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Att korruptionen är så inbäddad i kapitalismen är ännu ett tecken på hur den aldrig kan tjäna det stora flertalet. Ung Vänster Storstockholm kräver ett slut på dagens korrupta politik, för upprättandet av den sanna demokratin: socialismen. 

Förtydligande från distriktets arbetsutskott: Irene Svenonius är idag inte längre finansregionråd (en post hon hade jan 2017 – okt 2022). Irene jobbar inte heller för Kry idag, Stockholmsmoderaternas tidigare kommunikations- och analyschef gör dock det, han heter Erik Randberg och gick direkt från denna post 2019 till sin nya post på Kry som ansvarig för Public affairs”

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.