Ung Vänster blockerar tyska fossilgasterminaler under valet

Pressmeddelande 9 augusti 2022 Ung Vänster Storstockholm

Valet 2022 närmar sig och istället för att stå i valstugor kommer Ung Vänster Storstockholm under veckan åka till Tyskland för att stoppa utbyggnaden av fossilgasterminalerna i Hamburg. Vänsterpartiets ungdomsförbund planerar att tillsammans med tusentals andra aktivister delta på Ende Gelände – Europas största civila olydnadsaktion.  

“Vi kommer inte att kunna rösta bort klimatkrisen den 11 september. Vi måste ta saken i egna händer.” säger Alexis Aguirre, ordförande för Ung Vänster Storstockholm. 

I år kommer aktionen fokusera på att blockera och förhindra utbyggnaden av en fossilgasterminal i Hamburg. Skulle utbyggnaden genomföras skulle det få ödesdigra konsekvenser för klimatet. Genom att kallas naturgas marknadsförs fossilgas som ett grönt alternativ trots att det är lika smutsigt som brunkol.

Sedan kriget brutit ut i Ukraina har energiförsörjning blivit ett stort problem. Men istället för att fasa ut fossilgasen och satsa på förnybara energikällor, pushar nu den tyska regeringen för att investera miljardbelopp i infrastruktur för fossilgas. 

“Detta är ett steg i helt fel riktning. Klimatkrisen är akut och att i detta läge investera miljardbelopp i en industri som aktivt förstör klimatet är katastrofalt.” säger Amanda Jemander, vice ordförande för Ung Vänster Storstockholm.

Aktionen Ende Gelände lyckades 2019 blockera infrastrukten till Europas största kolgruva Garzweiler under två dygn. Vänsterpartiets ungdomsförbund har deltagit i de tyska civila olydnadsaktionerna sen 2016. I år väljer Ung Vänster Storstockholm att genomföra den tyska aktionen trots den pågående valrörelsen eftersom förhindrandet av den utbyggnad som planeras av fossilgasterminaler måste prioriteras framför ett parlamentariskt val.

“Ung Vänster deltog i de civila olydnadsaktionerna som stoppade utbyggnaden av LNG-terminalen i Lysekil 2019. Vi är redo att göra det igen i Hamburg 2022.” avslutar Aguirre.

Kontakt
Alexis Aguirre
Ordförande Ung Vänster Storstockholm
Mail: alexis.aguirre@ungvanster.se
Telefon: 0735959690

Amanda Jemander
Vice ordförande Ung Vänster Storstockholm
Mail: amanda.jemander@ungvanster.se
Telefon: 0706971909

Information om fossilgas
Fossilgas är en gasblandning som till största delen består av metan och som finns i jordskorpan. Metan är en växthusgas som påverkar klimatet värre än koldioxid. Fossilgas kallas ofta naturgas av fossilindustrin för att kunna marknadsföras som en naturlig form av bränsle.

LNG (liquified natural gas) är dess flytande form och förvaras i terminaler. Fossilgas utvinns genom att ett hål borras rakt ner i jordskorpan varpå gasen som sipprar ut fångas upp. En annan metod kallas fracking, då man skapar sprickor upp till 3 000 meter ner i berggrunden. Där pumpas 8 miljoner liter vatten, 200 000 liter kemikalier och flera ton sand in. Detta kan leda till vattenbrist, jordbävningar och förgiftning av grundvatten. Grooningen i Nederländerna drabbas idag av tre jordbävningar i veckan till följd av fossilgasutvinning och många har tvingats lämna sina hem.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.