Sluta blunda för det sexualiserade våldet!

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 220611

De senaste månaderna har en enda sak dominerat sociala medier, en förtalsrättegång mellan två amerikanska skådisar om våld i nära relation. Det finns många saker att säga om den här rättegången. Om hur den manliga förövaren knappt har några bevis på sin sida samtidigt som det kvinnliga brottsoffret tvingas återberätta sina trauman. Om hur medieapparater har lagt sig i med sponsring för att vinklade klipp ska nå ut till fler. Om hur den ena parten är en av Hollywoods mest folkkära män, medan den andra var en kvinna på 25 år som blev ihop med en nästan dubbelt så gammal man. Ändå verkar det finnas någon bild bland allmänheten av att hon som blivit utsatt antingen ljuger ihop hela historien eller att hon själv skulle vara den egentliga misshandlaren, fastän hon objektivt sett inte har någon strukturell makt över honom. Till slut kom också rättens besked, som tvingar henne att betala miljonbelopp till sin förövare. Orsaken till hela den här rättegången, den sjuka reaktionen och det förödmjukande beslutet är tydlig: ett samhälle som vägrar tro på kvinnors berättelser om sexualiserat våld.

Det fanns en tid då det här såg ut att vända. #MeToo-uppropen under 2017 såg ut att öppna upp ögonen för allmänheten att börja ta mäns våld mot kvinnor på allvar. Men redan då mötte offer misstänkliggörande och flera stämdes för förtal. Det här har inte fått något slut, och män använder fortfarande rättsväsendet för att försöka tysta ned offer som vågar prata ut. Senast i mars tog Fredrik Virtanen till förtalsrättegång för att Cissi Wallin berättat om hur han utsatt henne för sexualiserat våld. Som tur var friades hon, men det finns alltför många exempel på offer som tvingats betala skadestånd till sina förövare, inte minst i Sverige. Problemet är inte att kvinnor kastar ut falska anklagelser, problemet är att det bara är två av tio sexualbrott som överhuvudtaget anmäls. Samtidigt leder få anmälningar till fällande dom, eftersom de lagar som finns inte används. Det är alltså inte konstigt att sexualbrott inte anmäls utan det är ett direkt resultat av ett samhälle som inte tror på kvinnor. Ett samhälle som hellre dömer ett offer för förtal och hånar henne genom massdrev än dömer den faktiska förövaren.

Men det måste inte vara såhär. Samhället ser ut som det gör för att någon tjänar på det: män. Vi måste se till att rätten dömer rättvist utan att misstro kvinnor som utsatts för sexualiserat våld, och att offer genomgående bemöts på ett lämpligt sätt som gör att de kan känna sig trygga. I grund och botten måste vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor, och det gör vi genom att skapa ett samhälle där män inte längre överordnas kvinnor. Det gör vi genom att ta ifrån män den makt och kontroll de idag har över kvinnor. Det gör vi genom att krossa könsmaktsordningen. Ung Vänster Storstockholm kräver att alla som möter offer för mäns våld mot kvinnor ska vara utbildade inom området, oavsett om det är sjukvårdspersonal, polis eller jurister. Vi kräver att anmälningar om sexualiserat våld faktiskt börjar prioriteras. För vi har ett rättsväsende som sviker, därför måste det finnas andra ställen dit kvinnor kan söka hjälp. Vi kräver att tjej- och kvinnojourer får mer resurser, så att alla som utsatts för sexualiserat våld har en säker plats att vända sig till. Vi kräver att mäns våld mot kvinnor tas på allvar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.