Stoppa den svenska vapenexporten!

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 220327

Regeringen har tagit beslut om att skicka vapen till Ukraina som just nu invaderas av Ryssland. Rysslands imperialistiska krig är vidrigt och Ung Vänster Storstockholm står i solidaritet med det ukrainska folket som förlorar sina hem och sina liv. Samtidigt som vi står upp för Ukrainas rätt till nationellt självbestämmande menar vi att Sverige går fel väg. Att skicka vapen är att stötta krig och motarbeta fred. Vi kräver att all vapenexport stoppas. 

Sveriges miljardexport av vapen till länder som sedan använder dem i krig är ingen nyhet. De senaste decennierna har Sverige exporterat vapen till Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Indien, Pakistan, Kuwait och Filippinerna. Det som däremot är en nyhet är hur svenska folket och politikerna nu vänder sig i frågan. Från att åtminstone utåt ha värnat om principen att aldrig skicka vapen till stridande parter råder det nu konsensus kring desamma. Ska vapnen till Ukraina tolkas som en permanent ändring av svensk utrikespolitik? 

Krigets förlorare är arbetarklassen. I krig ställs folk mot varandra och mördas för kapitalisternas vinning. Invasionen av Ukraina är inte ett frihetskrig, utan en väpnad konflikt mellan två kapitalistiska länder som leds av reaktionära rörelser. De vapen som nu är på väg till Ukraina kommer inte komma åt de som är ansvariga för kriget, utan kommer bara skada vanligt folk. Att skicka vapen till Ukraina är en eskalering av kriget och omöjliggör att Sverige kan vara en röst för konfliktlösning. För att stoppa vapenexporten krävs en minskad vapenproduktion och att delar av industrin ställs om till en civil produktion. Ska Sverige vara ett föregångsland i kampen för fred, måste Sverige lägga sina ekonomiska intressen åt sidan och prioritera ett långsiktigt freds- och demokratiarbete, samt arbeta för att Ryssland omedelbart ska lämna Ukraina. 

Ung Vänster Storstockholm kommer alltid stå på folkets sida, så även nu. Kampen för fred är en kamp mot vapenindustrin. Vi kräver att all vapenexport förbjuds med omedelbar verkan. Stoppa vapenexporten! 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.