Fredsdemonstration för Ukraina – distriktsordförande Alexis håller tal

Alexis Aguirre, distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm, från fredsdemonstrationen 27/2/2022

Kamrater,

Vi står här för att förmedla vår avsky för den ryska invasionen och för gränslös solidaritet med det Ukrainska folket, i kampen för fred. Vi fördömer den ryska invasionen av Ukraina!

Det vi länge fruktat har nu hänt. Den ryska invasionen av Ukraina är ett faktum. Vi vet att Rysslands invasion av Ukraina är ett tydligt brott mot internationell rätt och tjänar endast deras egna geopolitiska och imperialistiska intressen. Samtidigt påstår sig regimen skydda självständiga områden och bekämpa fascister.  Vi vet att denna invasion är början på ett stort lidande, tvångsförflyttningar och död. Vi vet att det är folket som kommer att få betala detta pris. Vi står i solidaritet med det Ukrainska folket och fördömer detta sanslösa krig.När de som har makt i världen startar krig är det ingen annan än de själva som vinner på det.  Låt oss vara tydliga i vad vi menar: det här kriget är Putins och överklassens, inte det ryska folkets. I detta nu höjs protestens röster också i Ryssland, med vetskapen att risken för stark repression är hög. I detta krig är det arbetarklassen som kommer att få betala priset med sina liv. I vår kamp för freden ska vi stå eniga i denna vetskap, och alltid ställa oss på folkets sida.

Kriget tar länder och befolkningar gisslan. Man kramar ur dess tillgångar tills det bara finns spillror kvar som de överlevande får. I kriget värderas pengar, status och makt högre än människoliv. Oavsett om det handlar om pojkar och män som tvingas militariseras, kvinnor och barn som blir utsatta för sexuellt våld eller föräldralösa barn som stoppas vid gränsen är det folket som drabbas.

Vi ska stå starka i motståndet, och vi ska stå starka i att verka för fred. NATO är och förblir ett kolonialt verktyg för det amerikanska imperiet. Vi kan inte låta Ukraina bli en lekplats för stormakternas maktkamp med oskyldigas liv som prislapp. Vi står faktiskt inte inför ett val mellan NATO och Ryssland.  Vägen som vi måste ta är den väg som står på folkets sida, den som står på arbetarklassens sida. Låt oss välja deeskalering, folkets och fredens väg. Ett krig uppstår inte i ett vakuum. Att ta ställning mot krig är också att ta ställning mot den svenska vapenexporten. Det är svenska vapen som dödar och tvingar människor på på flykt när svenska ekonomin värderas högre än människoliv. Att ta ställning mot krig är att säga nej till NATO. Att ta ställning mot krig är att ta ställning mot imperialism, kapitalism och kolonialism. Vi står alltid på folkets sida i kampen för fred.Invasionen av Ukraina är en katastrof och måste få ett slut så snart som möjligt. Det här kriget gynnar ingen annan än överklassen, och bara genom att förenas i solidaritet vi kan få slut på det. Vi måste alltid kämpa mot överklassens krigiska infall, oavsett om de kommer från Putin eller NATO, för en värld utan krig.  Tack!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.