Nej till marknadshyra – för allas rätt till en trygg bostad

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 210418

I Januariavtalet kom Socialdemokraterna tillsammans med de andra arbetarfientliga partierna överens om att slopa den nuvarande hyresmodellen. Från och med juli i år vill regeringen att fri hyressättning vid nybyggnation ska införas. Ett steg i helt fel riktning, ett steg mot en ännu mer segregerad bostadsmarknad.

Det behöver byggas billiga bostäder som vanliga människor har råd att bo i. Att då införa marknadshyror blir ett steg i fel riktning, ett steg mot ett samhälle där man inte kan flytta hemifrån och med ännu större segregation.

I nuläget bestäms hyran i överenskommelse mellan hyresvärd och hyresrättsföreningen. Med fri hyressättning, även kallat marknadshyror skulle hyresvärden själv få bestämma vad hyran ska ligga på. Marknadshyror innebär alltså att hyrorna drastiskt kommer att öka. I Stockholm blir konsekvensen en höjning på 52% i genomsnitt. Höjningen kommer bli förödande för många av oss ur arbetarklassen som inte längre kommer har råd med de redan orimliga hyrorna.

Även om regeringens förslag änsålänge “bara” gäller nybyggda hyresrätter får det ändå stora konsekvenser för bostadsmarknaden. När hyrorna höjs kommer de hyresgäster som har möjlighet tvingas belåna sig för att köpa bostadsrätter. Det gör i sin tur gör att hyresgästföreningen tappar medlemmar och då blir en svagare part i förhandlingarna med hyresvärdarna. När hyresgästföreningen förlorar inflytande innebär det att ännu mer makt flyttas från hyresgäster till hyresvärdar vilket blir ännu en del av våra liv där makten tas ifrån oss. Att det i dagsläget råder bostadsbrist är ett faktum och att det behövs byggas fler bostäder är oundvikligt.

Ung Vänster Storstockholm ställer sig starkt emot den högervridning av bostadsmarknaden som sossarna nu försöker verkställa och det blir än en gång tydligt att makt är viktigare än arbetares intressen. Det är inte bara de med pengar som behöver någonstans att bo.

Vi i Ung Vänster Storstockholm kommer alltid fortsätta att kämpa för allas rätt till en trygg bostad. Tillsammans säger vi nej till marknadshyror.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.