Stå upp för Folkets Husby!

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har gått ut med att de kommer sluta ge verksamhetsbidrag till Folkets Husby. Det innebär att mötesplatsen kommer att få det väldigt svårt att finansiera sitt livsavgörande arbete, samtidigt överlämnas beskedet nonchalant utan motivering. Vi i Ung Vänster Storstockholm kräver att beslutet rivs nu!

Folkets Husby föddes ur folkliga protester. Under en längre period hade högerns politiker systematiskt försämrat livet i Husby genom stora ingrepp såsom nedläggningen av vårdcentralen och polisiärt övervåld. Ur denna kamp upprättades 2015 den ideella föreningen Folkets Husby, som idag är en oumbärlig demokratisk del av Husby. Här är det medlemmarna som styr verksamheten och drar igång det arbete området behöver mest. Det har resulterat i allt från undervisning i körkortsteori till filmskapande för unga.

Det finns få platser i samhället där vi har möjlighet att påverka lokalt och på så sätt ta makten över våra liv. Beslutet visar på att demokratin i Sverige är en demokrati för de rika, där föreningsrätten endast blir en rättighet för den som har råd med lokal och material. Om de styrande politikerna väljer att skita i Folkets Husby, väljer de också att skita i vår demokratiska rätt.

Det har blivit dags att visa motstånd. Ung Vänster Storstockholm kommer alltid att stå upp för folkdemokratin. Vi kräver att det borgliga styret i Rinkeby-Kista fortsätter att ge ekonomiskt stöd till Folkets Husby. Vi kräver att ha möjligheten att skapa värdiga liv genom våra mötesplatser i vår vardag. Stå upp för Folkets Husby!


Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 210321

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.