ÖPPNA SPÄRRARNA –
Gratis kollektivtrafik nu

Att kunna röra sig fritt där man bor – att kunna ta sig till skolan, jobbet eller basketträningen ska vara varje stockholmares rättighet och inte en klassfråga. Tyvärr gör de höga SL-priserna att det för fler och fler idag är svårt att röra sig utanför sin egen stadsdel. Stockholmsregionen expanderar år för år, och utan tillgängliga transportmedel riskerar fattigare förorter att bli än mer segregerade och utestängda från resten av staden. Att tvingas gå till fots hem sent på kvällen, planka, eller att inte kunna hälsa på sin är en otrygghet som ökar klassklyftorna. Priserna i SL har höjts med 75% på 10 år och Stockholms kollektivtrafik är nu en av de dyraste i världen.

2016 beslutade det blågröna styret att SL-avgiften ska höjas varje år, och därmed blir en avgift vi redan tidigare hade svårt att ha råd med katastrofal. Det är vi som redan drabbas hårdast av privatiseringarna som förväntas betala för dem med samma summa som en miljonär. Att höja skatten och låta den gemensamma finansieringen gå direkt till verksamheten istället för till fickorna på privata upphandlare vore en långt mer solidarisk lösning.

Att genom kontrollanter och ordningsvakter upprätthålla betalningstvånget i kollektivtrafiken kostar enorma summor pengar. I takt med att färre och färre har råd med biljettpriset och tvingas planka för att leva läggs än mer pengar på detta för att försöka hålla tillbaka plankarna. Det som Region Stockholm inte förstår är att man inte med våld och rasprofilering kan skrämma folk till att köpa ett färdbevis med pengar man inte har. Med en avgiftsfri kollektivtrafik hade istället dessa pengar kunnat gå till fler servicevärdar som ger information och ser till att alla känner sig trygga.

Överklassen, för vilka 930 kronor i månaden i SL-avgift är en knappt märkbar kostnad, påstår att vi inte har råd att bedriva SL utan biljettintäkter. Men redan idag finansieras hälften av SL:s verksamhet med skattemedel, en andel som går att höja till 100% när man inte längre behöver betala för spärrunderhåll och kontrollanter. Att vi betalar tusentals kronor varje år för att kunna ta oss till skolan är ingen naturlag – det är ett politiskt beslut, och därför går det att ändra på. Nolltaxa är varken nytt eller oprövat. Såväl i Sverige som internationellt har visat att det går.

Vi vill inte vänta längre. En undersökning av Novus 2020 visade att omkring hälften av alla stockholmare vill ha gratis kollektivtrafik. Vi kräver att Region Stockholm lyssnar på oss som är beroende av SL Det är dags att införa nolltaxa inom SL, och ett första steg är att genast bromsa den årliga prishöjningen fr.o.m. 2021. Det är dags för en kollektivtrafik som tillhör oss vars liv är beroende av den – inte överklassen!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.