Kollektivtrafiken ska vara till för oss!

Alla vi som bor i Stockholm är beroende av kollektivtrafiken för  att ta oss fram i livet: för att åka till skolan, till jobbet och för att träffa vänner och ta oss till våra fritidsaktiviteter. När politikerna vid makten i Stockholms län för tredje året i rad väljer att höja priserna på SL-kortet försvåras många människors vardag. I takt med att priserna höjs ökar de också närvaron av ordningsvakter och biljettkontrollanter. Det blir tydligt att  politikerna inte tycker att kollektivtrafiken ska vara till för oss när de med hjälp av våldsamma ordningsvakter, fler kontroller och högre priser låser in oss i våra bostadsområden. 

I en som Stockholm redan segregerad region är det av mycket stor vikt att utjämna klyftorna mellan rik och fattig. Detta görs inte genom att förhindra fri rörlighet, utan genom att ge människor friheten att bo, jobba, utbilda sig och umgås med människor i olika delar av staden. Stockholms kollektivtrafik är enligt Pricerunner en av de dyraste i världen. Att då som politiker  säga sig värna om integration men samtidigt successivt höja SLs priser är inte bara paradoxalt utan även inhumant. Den senaste tidens rapportering om ordningsvakters övervåld i tunnelbanan gör att förtroendet för SL hos många rasar. Att bli bemött med våld i en kollektivtrafik som redan känns otillgänglig är allt annat än välkomnande och förstärker den redan påtagliga segregationen. 

Vi i Ung Vänster Storstockholm är trötta på att betala många hundratals kronor i månaden för att åka till och från skolan, jobbet och idrotten. Byt ut ordningsvakter  mot trygghetsvärdar, slopa biljettkontrollanterna och spärrarna och gör vår kollektivtrafik gratis – för alla människors rätt att röra sig fritt i sin egen stad!

Uttalande antaget av  Ung Vänster Storstockholms arbetsutskott 190805


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.