Ordningsmaktens övervåld

Uttalande antaget på Ung Vänster Storstockholms Distriktsårskonferens 2019

Ordningsmaktens övervåld

Vi vet att rasismen genomsyrar hela vårt samhälle och vi ser att ordningsvakternas övervåld ofta är rasistiskt motiverat. Vid det senaste fallet av misshandel filmades händelsen av andra resenärer. I filmen ser vi hur två vita kvinnor blir bemötta med respekt av ordningsvakterna när de protesterar mot deras agerande. Samtidigt så ligger den svarta kvinnan nedtryckt mot det kalla betonggolvet i bakgrunden.

Händelsen vi bevittnade i tunnelbanan för några veckor sedan, där en gravid svart kvinna utsattes för grovt våld av ordningsvakter, är inte en händelse ensamt i sitt slag. Bara några månader tidigare blev en grupp tolvåriga pojkar utsatta för regelrätt barnmisshandel av fem väktare, där de blev nedbrottade och släpade längsmed golvet. Detta för att bibliotekspersonal hade upplevt dem som stökiga. Detta liknar den händelse på Malmö centralstation år 2015 där en ordningsvakt dunkade ett barns huvud mot ett betonggolv. Inget av detta kan man längre kalla för isolerade händelser, utan vi i Ung Vänster vill kalla det för vad det regelrätt är: systematiskt övervåld som riktas mot rasifierade, specifikt afrosvenskar.

I diskussionen som borde handla om ordningsmaktens övervåld, rasprofilering och ett alltmer otryggt samhälle, vill istället vissa få disskusionen att handla om huruvida kvinnan hade en giltig biljett, eller hur “stökiga” barnen var. Detta är ett helt absurt och irrelevant inlägg i debatten då att vara högljudd med “fel” hudfärg eller sakna en biljett inte ska straffas med misshandel. Ordningsmakten måste kunna utföra sin uppgift men på ett betryggande sätt som stärker dess förtroende och inte skapar ett polariserande förakt.

Riksdagspartierna, specifikt Moderaterna och Sverigedemokraterna pratar om ett Sverige där fler poliser, ordningsvakter och väktare ska finnas i samhället, för att “skapa trygghet”. Men vi måste alltid fråga: trygghet för vem? Vems trygghet är det verkligen som värnas av ordningsvakter vars rasistiska övervåld har skickat folk till sjukhus?

Gång på gång när dessa fall av övervåld sker höjer vi våra röster, och kräver rättvisa. Gång på gång uppmanas vi dock att vänta på resultatet av den utredning om anmälan som har upprättats Vi är trötta på att vänta. Gång på gång får vi ändå samma resultat där utredningar läggs ner med anledning av att det inte finns nog med underlag, oavsett hur mycket som har funnits dokumenterat. Vi ifrågasätter att polisen verkligen skulle vara den bästa instansen att utreda sig själva. Poliskåren visar gång på gång att den inte är beredd att avskeda människor som är uppenbart olämpliga för sitt yrke. Man är heller inte villiga att utbilda ordningsvakter att agera rimligt och proportionerligt efter behov inom lagens råmärken.

För Ung Vänster Storstockholm är saken enkel. Ordningsmakten bör inte utreda sig själv och att de ordningsvakter och poliser som blir påkomna med rasprofilering och övervåld får sparken.

-Uttalande Ung Vänster Storstockholms Distriktsårskonferens 2019

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.