Hur tänkte högern här?

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse

Hur tänkte högern här?

I juni 2018 publicerade hyresrättsföreningen en rapport som visade på de förödande konsekvenserna med marknadshyror. Trots att scenarioanalysen visade på att hyrorna i Stockholms län i snitt kommer att stiga med 46% så blev marknadshyror för nybyggda hyresrätter ett faktum när budgeten klubbades igenom i riksdagen.

Att de borgliga partierna lyfter fram marknadshyror som en lösning på bostadsbristen visar bara på deras oförståelse för den marknad de håller så kärt. Högre bostadspriser till högre priser på byggandet av nya bostäder då alla vill tjäna så stora summor pengar som möjligt. Det är så den fria marknaden i teorin är menad att fungera men kapitalism fungerar ju som bekant inte i praktiken. Tilläggas bör även att nybyggda hyresrätter redan är de bostäder idag med högst hyra.

En annan av de många konsekvenserna med fri hyressättning är att det kommer spä på den redan utbredda segregationen. När områden som idag är statusfyllda att bo i kommer de bli dyrare i högre utsträckning än arbetarklassområden som Skarpnäck, Husby och Rågsved.

Att tro att fri hyressättning skulle minska bostadsbristen är att blunda för verkligheten. I Oslo har samma debatt förts som i Stockholm trots att de haft en avreglerad bostadsmarknad under en längre tid. Det finns bara en lösning på bostadsbristen, det är att bygga mer och till priser folk har råd att bo i.

Att göra livet svårare för vanliga människor är ett genomgående tema i den nya budgeten. Förutom marknadshyror så finns det en rad konservativa och liberala reformer. Till exempel så drar man in de statliga subventionerna till byggande av billiga hyresrätter, lägger ner jämställdhetsmyndigheten och kulturbudgeten skärs ner med drygt 200 miljoner. Istället för att bygga ett samhälle för alla så väljer Alliansens ruiner att premiera de som redan har det bäst i samhället genom att slopa värnskatten och tredubbla rikemansbidraget RUT.

Ung Vänster vet att ett annat samhälle är möjligt. För oss är inte det viktiga att ge den kapitalistiska marknaden konstgjord andning. Vi vill att det byggs mer och att det byggs billigt med statliga subventioner; Ung Vänster kräver ett modernt miljonprogram och att både kommuner och staten tar större ansvar så det blir en självklarhet att kunna flytta hemifrån när man gått ut gymnasiet. Vi vill att de som tjänar mest ska bidra mest och bidragen ska gå till de som behöver dem. Inte till att Wallenberg inte orkar städa själva.

-Uttalande Ung Vänster Storstockholm

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.