Alma Traung talar på 8 mars

Alma Traung från distriktsstyrelsen fick äran att hålla tal på Segels torg under 8 mars-kommitténs demonstration på internationella kvinnodagen. Läs hennes tal här.

Foto: Samuel Scherman

Kamrater! Systrar! Feminister!

Jag heter Alma och talar för Ung Vänster Storstockholm. Vi sluter upp här idag, på internationella kvinnodagen för att hedra, minnas och prisa kvinnorna före oss som genom kampen tagit oss dit vi är idag. Vi är här för att hedra kvinnorna som har dött i kampen, minnas motgångarna och prisa framgångarna. Vi är här för att vidta den kampen och aldrig låta den glömmas. Vi är också här, inte bara i solidaritet med de föregångna kvinnorna utan även enade med kvinnor i hela världen som driver kampen framåt, idag. Vi är här för framtiden, för våra döttrar, våra systrar och för deras döttrar.

Vi lever i ett samhälle som utnyttjar våra kroppar, ett samhälle där kapitalet suger ut oss för egen vinst, ett samhälle där filmer och media fylls av sexualiserat våld riktat mot oss kvinnor. Vi lever i ett samhälle där vi gång på gång måste kämpa för de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Rätten till sin egen kropp hotas, det är lagligt med prostitution, lagligt att skaffa barn genom en surrogat, lagligt att se filmer där kvinnor blir slagna och våldtagna.

Vi får gång på gång höra att Sverige är världens mest jämställda land. Vi som kvinnor och vi som feminister ser att vårt samhälle är långt ifrån jämställt. Den nya budgeten kapar jämställdhetsmyndigheten, psykisk ohälsa och ätstörningar ökar drastiskt bland unga tjejer, kvinnor får lägre lön än män, rut-avdraget ger rika möjligheten att utnyttja kvinnlig arbetskraft, vårds-personalen lider.

Vi lever i ett samhälle där kvinnors kroppar utnyttjas dagligen. Exploateringen av kvinnors kroppar är dödlig. Exploateringen av kvinnors kroppar är också konstant och bred. Bredden sträcker sig från surrogatmödraskap, till porrindustrin, till underklädesreklamer.

Men kampen går framåt, vi har lyckats med mycket. 2016 införde Indien ett förbud mot surrogatmödraskap till par utanför landet. Nu har man förbjudit kommersiellt surrogatmödraskap, vilket förbjuder för par inom landet att utnyttja kvinnors kroppar. Detta är en seger för Indiska kvinnor och en seger i kampen för ett jämställt samhälle I Norge kräver Arbeiderpartiet 6 timmars arbetsdag för vårdanställda, något som skulle minska löneskillnader och antalet deltidsjobb, något vi vill ha i Sverige, Runtom i världen höjde kvinnor rösten under metoo-rörelsen, skådespelare, lärare, elever, författare, politiker och vårdpersonal var bara några av de yrkesgrupper som delade sina historier. 2018 blev Sverige ett av de 8 europeiska länderna med lagstiftningar mot våldtäkt. Det är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte. Enbart 8 av Europas 31 länder har liknande lagar och lagarna i sig räcker ofta inte. Därför har vi i ung vänster utbildat instruktörer i feministiskt självförsvar i bla. Palestina, Västsahara, Nepal, Italien, Ungern, Colombia, Sydafrika, Indien, Kenya, Nairobi, Brasilien och Kambodja.

Detta är vad vi har gjort hittills, vi kan åstadkomma mer. När kvinnors rättigheter hotas i olika länder runtom i världen hotas alla kvinnors rättigheter.

Därför måste vi kämpa,vi måste kämpa för tjejerna som blir psykiskt sjuka av press och stress, vi måste kämpa för flickorna som har blivit utsatta för trafficking, för kvinnorna som blivit fängslade på grund av missfall, vi måste kämpa för alla som blir ojämlikt behandlade just för att de är kvinnor.

Kamrater, systrar, feminister, håll kampen levande!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.