Marx 200

I helgen är det 200 år sedan Karl Marx föddes. Mannen som inte bara sportade ett bra skägg utan som även hade revolutionerande tankar om samhällets utveckling. De teorier han presenterade har format såväl den svenska som den internationella arbetarrörelsen. Sedan Marx födelse har mycket hänt, arbetarrörelsen har gjort stora framsteg men i takt med att vi idag möter allt fler bakslag är Marx teorier lika aktuella som någonsin. Dagens samhälle präglas fortfarande av samma förtryckande strukturer. Det kapitalistiska systemet genomsyrar hela våra liv och vi kan inte låta oss begränsas till ett mekaniskt motstånd; vi behöver en genomgripande systemkritisk analys och en aktiv kamp för förändring.

Det är inte rimligt att åtta personer idag äger lika mycket som halva världens befolkning. Det kapitalistiska systemet kräver en ständig ökning av sina vinster och en evig expansion av dess marknader. Kapitalet kommer alltid välja ökad profit över det samhälleligt fördelaktiga. Arbetsvillkor, löner och miljön offras konsekvent på kapitalets heliga altare. Inte utav den enskilda kapitalistens onda intentioner utan helt enkelt för att det är vad som krävs av det kapitalistiska systemet – en snäll kapitalist är inte kapitalist länge.

Vi studerar för att skapa en förståelse för vår omvärld men våra studier är inget värda om vi inte omsätter vår politik i praktik. Vår organisering måste alltid syfta till att omsätta politisk teori till praktik och hur vi organiserar oss är viktigt. Studier utan praktik leder ingen vart samtidigt som praktik utan teori är dömd till att misslyckas. Det är bara när vi medvetet organiserar oss vi kan förändra samhället för det bättre.

På 200 års dagen av Marx födelse arrangerar vi en kurshelg i marxismen. Vi ser att världen inte är till för oss och vi organiserar oss för att förändra den. Vi studerar för att omsätta vår teori till praktik för ett klasslöst och jämställt samhälle fritt från förtryck.

Ung Vänster Storstockholm 180506

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *