Ylva Seigerlund talar på Medborgarplatsen

                 Foto: Samuel Scherman

Nu är firandet igång på Medborgarplatsen och Storstockholms distriktsordförande Ylva Seigerlund håller tal:

Kamrater, mitt namn är Ylva Seigerlund och jag är ordförande för Ung Vänster Storstockholm. Det är en ära att få tala på 1 maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Det här är vår dag. Vi ser hur många vi är och vilken kraft det är i vår storlek. Idag firar vi allt det vi har åstadkommit genom århundraden av kamp. Allt det vi drar nytta av idag och som vi tar för givet är resultatet av arbetarrörelsens kamp. Kollektivavtal, förskola, semesterveckor och mycket mer.

Men kampen stannar inte här. Det finns fortfarande mycket vi kan och måste åstadkomma och vi är många som kämpar.

Idag, 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag uppmärksammar vi den kampen. Men den är inte begränsad till en dag om året. Vi står upp för våra rättigheter hela året. Vi försvarar gamla vinster som en efter en rustas ner, Socialdemokraterna hotar strejkrätten och högern höjer pensionsåldern. Vi fortsätter kämpa för en arbetstidsförkortning. Vi har kämpat för 12- timmars, 10-timmars och 8-timmars arbetsdag nu är det dags för 6-timmar.

Det är vi som bär samhället.

Vi står inte vid sidan av och tittar på när samhället förändras till det sämre. När högern springer sverigedemokraternas ärenden och Socialdemokraterna högerns.

Det är vi som protesterar när Socialdemokraterna utvisar våra vänner till döden. Det är vi som anordnar pass i feministiskt självförsvar och det är vi som höjer våra röster när Alliansen vill rea ut ungdomar och invandrare med lägre ingångslöner.

När högern pratar om att vi måste kunna göra klassresor kämpar vi för ett klasslöst samhälle fritt från förtryck. Kampen mot klassamhället är kampen för liv och frihet. För den ekonomiska eliten är det ett vinstintresse men för oss handlar det om våra liv. Det skiljer sig 18 år i livslängd mellan en lågutbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd.

Pengar som hade kunnat gå till billiga hyresrätter, gratis kollektivtrafik och ett studiebidrag som går att leva på. Går istället till konsultföretag i bygget av nya karolinska. Vi får höra att det är för dyrt med 6-timmars arbetsdag, att vi inte har råd att ge unga annat än sms-anställningar och att BB i Sollefteå kostar för mycket. Sverige är rikare än någonsin. Problemet är hur tillgångarna fördelas. De hamnar i skatteparadis och i fickorna på riskkapitalister. Antalet dollarmiljonärer i Sverige ökar på vår bekostnad. I form av höjd pensionsålder, lägre ingångslöner för ungdomar och vårt psykiska och fysiska välmående.

Man pratar om att vi måste välja mellan amnesti för ensamkommande och sylt på äldrevårdshemmen. Välfärden eller permanenta uppehållstillstånd. Mitt jobb eller ditt. De försöker splittra oss och ställa oss mot varandra. Det skapas falska konfliktlinjer mellan olika grupper. Sverige är rikare än någonsin och det går bra för vissa. Men ändå har vi en hög arbetslöshet bland ungdomar, det är fört dyrt att flytta hemifrån och vi vet inte om lönen kommer räcka till slutet av månaden. Det är viktigare än någonsin att vi står enade och inte viker oss. Vi har samma intressen och tjänar på samma sak.

Vi ställer tre krav i den här valrörelsen. Rätten att röra sig fritt, rätten att skapa ett eget liv och rätten att må bra.

Vi kräver en gratis och utbyggd kollektivtrafik

Vi kräver bostad och arbete åt alla

Vi kräver kuratorer på alla skolor och inga köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Vi kräver ett samhälle där vi kan uppleva trygghet och framtidstro.

Det handlar om våra liv och vår vardag. Vi vill förändra här och nu.

Kamrater, vi fortsätter kämpa.

Vi organiserar oss för förändring i vår vardag och vi tänker inte vänta på bättre tider. Världen är vår att vinna, vår att förändra till det bättre. Vi samlas här idag för att tillsammans kämpa för ett bättre samhälle! Vi har en värld att vinna, ett liv att leva!

Tack.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *