Klara Wigur talar vid La Mano

Äntligen 1 maj! Dagen inleds vid La Mano där Klara Wigur från distriktsstyrelsen talar till minne av de spanienfrivilliga. Såhär lät det:

Kamrater,

Det är fint att se att så många samlats här idag, på arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Det är extra fint att se så många sluta upp i tider som dessa. När strejkrätten hotas av Socialdemokrater och när ensamkommande ungdomar utvisas till krig är det viktigt att samlas. När bruna vindar blåser över Sverige, över Europa och över världen känns det så otroligt viktigt att vi påminner oss själva om att vi är många, och vi är starka.

Kamrater, vi samlas här idag för att minnas och för att hedra de svenskar som för 80 år sedan reste till Spanien för att delta i kampen mot fascismen och för republiken. I Sverige var det kriminellt att åka, men uppemot 600 personer gjorde det ändå. De var helt vanliga män och kvinnor som trotsade förbudet, lämnade sina liv här och slöt upp med tusentals andra frivilliga för att kämpa till försvar för demokratin.

En tredjedel av dem stupade. De återvändande blev kriminaliserade och bespottade. Men trots det var deras budskap tydligt. De stod upp för demokratin, för mänskliga rättigheter, och det måste vi också göra. Vi kommer att hålla den röda lågan brinnande. Vi kommer aldrig låta fascismen segra.

Det är en våldsam och reaktionär rörelse som vi vet slår hårt mot bland andra: arbetare, kvinnor, fackligt organiserade och rasifierade. Idag demonstrerar fascisterna på våra gator, de bor i våra städer och de sitter i vår riksdag. De finns överallt i samhället, och de vill splittra oss. De kommer att ställa oss mot varandra. De kommer att säga att det handlar om ditt uppehållstillstånd eller min anställning. Att det gäller din trygghet, eller min trygghet.

Kamrater, de kommer att försöka splittra oss, för att de vet att vår enighet ger styrka. Men det vet vi också. Därför påminner vi återigen oss själva om att vi är många och vi är starka. Starka tillsammans.

Idag, precis som alla andra dagar, står vi starka och med raka ryggar. Men idag ska vårt budskap eka lite högre, lite starkare, för att ingen ska undgå att höra det.

Vi kommer aldrig att backa.

Inte en millimeter åt fascisterna.

Tack!  

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *