Till minne av Kristallnatten

Årsdagen av Kristallnatten 171109

Hej kamrater!

Jag heter Vilja och är från Ung Vänster Storstockholm. Vi sluter upp tillsammans här idag den nionde November, 79 år efter natten vi minns som kristallnatten.

Jag tänker tillbaka på dagarna innan, efter och under Kristallnatten, jag tänker tillbaka på de brutala och systematiska förtryck och folkmord som nazisterna utförde. Människor mördades, synagogor brändes ner och vandaliserades, och judars butiker slogs sönder. Den 9 november är en dag för att minnas, hedra och samla kraft, för att enas mot rasistiskt och fascistiskt våld. Vi lovade varandra att vi aldrig skulle låta detta hända igen.

Kan vi säga att vi lever upp till det löftet idag? Är det fortfarande självklart att vi ska förpassa nazismen till historiens avgrund? Är det fortfarande självklart att konsekvent motsätta sig och bekämpa fascismen idag?

Hur mycket vi än vill att det ska vara så, ser vi att de fascistiska och rasistiska rörelserna tar mer utrymme, normaliseras och får större inflytande. Vi har en talman i riksdagen som säger att judar och samer inte är svenskar. Samtidigt som polisen konsekvent skyddar och underlättar för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen att skända våra gator och torg med sina våldsamma demonstrationer.

Det fick vi prov på den 30:onde september i Göteborg. Nazisterna kraftsamlade över hela norden och utlovade den största nazistiska demonstrationen sedan andra världskriget. Dem blev bara 600 personer… Göteborgs Antifascistiska Front svarade med att mobilisera stort och brett och samhället svarade. Tillsammans stod vi över 15 000 enade i Göteborg mot nazisterna. Organiserade såväl som oorganiserade slöt vi upp för att visa vår avsky för allt som dom står för. Kamrater, barnfamiljer och pensionärer – alla enade i samma kamp. Deras kraftsamling blev ett skämt, hånat, av oss, liksom av dom själva och av andra nazister.

Som parollen lyder, “Dagens Polis skyddar morgondagens Hitler”, fick vi även se där och då. I media hyllas polisen för sin insats och att “dom stoppat nazisterna”. Men vi vet att det var vår organisering och vår antifascistiska kamp som gjorde så att nazisterna bara kunde gå från ett ICA till ett annat. Att se det motståndet, alla vi som samlades i Göteborg, och alla vi som samlats här idag ger mig hopp och jag hoppas att det också ger er hopp. Vår gemenskap är vår styrka och vi får inte låta dom splittra kampen – inte låta dem splittra oss. För vi vet att vi är som starkast när vi står tillsammans.

Vi får inte heller låta kampen stanna vid hoppet, vi behöver göra mer, vi behöver föra kampen vidare i vår vardag. Det kan vara gå med i facket, att demonstrera som i Göteborg, det kan vara att konsekvent stå upp för våra kamrater och solidariskt bemöta förtrycket. Vi behöver organisera oss! Tillsammans ser vi till att det löftet som gavs efter andra världskriget hålls.

Inga fler Kristallnätter

Vilja Schröder Slagbrand,
Ung Vänster Storstockholm

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *