Låt inte Sverigedemokraterna styra Svenska kyrkan

Söndagen den 17 september är det kyrkoval i den svenska kyrkan. I det senaste valet 2013 röstade endast 12,8% vilket är ungefär 696 000 röster av de 5,4 miljoner medlemmar som fick rösta. Sverigedemokraterna har under valrörelsen lagt stora resurser på att marknadsföra valet och därmed se till att deras medlemmar går till vallokalen och röstar på dem. Det är viktigare än någonsin att öka valdeltagandet för att motverka rasismens inflytande.

Söndagen den 17 september är det kyrkoval i Sverige. Alla som är 16 år eller äldre får rösta och i år är det viktigare än någonsin att alla som är medlemmar i Svenska kyrkan går och röstar. Valet kommer att avgöra vad Svenska kyrkan jobbar med och hur dess resurser används.

Svenska kyrkan har länge jobbat mycket med att hjälpa asylsökande och haft en viktig del i arbetet. Bland annat med språkcaféer, myndighetskontakter, samtalsstöd, praktikplatser och nätverk samt social verksamhet.

Med kyrkovalets traditionellt låga valdeltagande finns det en risk för att Sverigedemokraterna vinner valet. Det är extremt viktigt att gå och rösta så att kyrkan kan fortsätta med sitt viktiga bistånds- och socialaarbete. Varje röst spelar roll och påverkar Svenska kyrkans arbete.

Sverigedemokraternas politik i kyrkan hade inneburit en helomvändning av kyrkans inställning till nyanlända. I förra valet hade de valfrågor som: ”Förbjud civil olydnad och gömmandet av flyktingar inom kyrkan. Omvärdera kyrkans stöd till massinvandringen. Upphör med stödet till islamiseringen av det svenska samhället.”

Det här är exempel på den främlingsfientliga agendan som Sverigedemokraterna vill ska genomsyra Svenska kyrkans arbete; Helt enkelt motsatsen till den öppna och antirasistiska kyrkan vi har idag som värnar om asylrätten och står upp för asylsökandes rättigheter. Nu måste vi göra motstånd och visa att Sverigedemokraternas reaktionära politik inte hör hemma någonstans, inte i samhället och inte i kyrkan.

För att Svenska kyrkan ska kunna fortsätta med sitt biståndsarbete och med att hjälpa människor på flykt är det viktigt att Sverigedemokraterna inte vinner valet då det kommer äventyra de resurser och det viktiga arbetet som kyrkan idag bistår med i asylrättsrörelsen. Det är viktigt att vi inte låter Sverigedemokraterna avgöra hur kyrkan arbetar och vad som prioriteras.

Ge inte rasismen utrymme i Svenska kyrkan. Varje röst gör skillnad. Rösta i kyrkovalet den 17:e september. För en fortsatt öppen, antirasistisk kyrka som värnar om asylrätten och människovärdet!

 

Ylva Seigerlund från distriktsstyrelsen

17349532_10155080285917622_1166462008_o

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *