Ung Vänster Storstockholm stödjer strejken

IMG_7090Under gårdagen gick flera av Stockholms sophämtare hos företaget Reno Norden ut i strejk. Arbetarna strejkar mot den föreslagna lönesänkningen som träder i kraft den 1:a oktober, vilken skulle innebära att sophämtarna skulle tjäna mellan 5 000 och 10 000 kronor mindre i månaden. Ung Vänster Storstockholm stödjer arbetarna fullt i deras strejk mot Reno Nordens skambud.

Det uppges nu att ett 50-tal av arbetarna som strejkar ska ha sparkas eller kan komma att sparkas om de fortsätter sin strejk. Stockholm stad säger att de redan är i kontakt med andra sophämtningsbolag som skulle kunna ersätta arbetarna hos Reno Norden, vilka idag står för 55 % av stadens sophämtning. Detta vore strejkbryteri och en oacceptabel åtgärd från kommunens sida. Strejk är en av arbetarnas främsta stridsåtgärder, det är ett effektivt sätt att visa på vilka som egentligen bär och skapar samhället vi lever i. Det är inte Reno Nordens VD och hans vinst som göra att Stockholms gator är fria från sopberg – det är arbetarna som varje dag åker runt i staden och hämtar sopporna. Att arbetsköparen förväntar sig att kunna sänka arbetarnas löner med 5 000 – 10 000 kronor samtidigt som man vill att de ska köra mer är helt banalt. Företaget har tidigare även bett sophämtarna göra en inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som används vid hämtning av sopor – ett krav som sophämtarna motsätter sig. Kravet på nyckelinventering är en stridsåtgärd från arbetsköparnas sida. Att kräva nyckelinventering i en tid av förhandling om nya avtal, avtal som markant skulle sänka arbetarnas löner, är att försöka göra arbetarna utbytbara genom att frånta dem den värdefulla kunskap de besitter. Den ovärderliga kunskap som nycklarna är göra att företaget inte bara kan sparka alla sophämtare och ta in nya.

Ung Vänster Storstockholm stödjer sophämtarna i deras strejk. Vi kräver tillsammans med dem att Reno Norden drar tillbaks sitt skambud om lönesänkningar och att inga inventerings
kontroller genomförs.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *