Människan föds fri men Fridolin vill sätta henne i bojor

I efterdyningarna av den terrorattack som skedde i centrala Stockholm 7 april har partier kommit med förslag på hur vi ska förebygga att det sker igen. Glassplittret från dådet har knappt hunnit sopats upp innan Miljöpartiet kommer med förslaget om att asylsökanden som fått avslag ska tvingas bära fotboja utan misstanke om brott eller fällande dom. Busch Thor vill låsa in den som inte kan utvisas för att hemlandet är för osäkert. Detta utifrån att den man som körde lastbilen den 7:e väntade på att bli utvisad.

Detta är inte bara politiskt och människorättsligt vidrigt, utan det säger också väldigt mycket om miljöpartiets och kristdemokraternas reaktionära och naiva syn på rättsväsendet och samhällsskeenden. Att människor som inte utfört något brott ska tas ifrån sin frihet och integritet med hjälp av fotboja och att ännu fler ska spärras in på förvar är skamligt och ovärdigt. Den här politiskt svängande tendensen känner vi igen sen tidigare. När regeringspartierna står handfallna för konsekvenserna av sin idealism, sin repressiva flyktingpolitik och borgarnas nedskärningar så pendlar de återigen tillbaka, från att ha stått för vaga frihetliga värderingar, till att vända folket ryggen och hälsa den reaktionära högern välkommen.

För låt oss vara tydliga: att krampaktigt gripa tag om integritetskränkande lagändringar och mena att det är terrorförebyggande är inte att vara realist som det annars kan hävdas.

Alla dessa terrorhandlingar som skakat om oss går att härleda till den enormt ojämlika värld och de trasiga samhällen som kapitalismen skapat. Imperialismen som vrider ur samhällen tills de spricker och leder människor på flykt, nedskärningarna som under de senaste trettio åren trasat sönder vår välfärd och ekonomiska kriser. Allt detta sker inte av en slump. Det är ett resultat av beslut i det rådande kapitalistiska systemet. Att agera terrorförebyggande blir därmed att agera solidariskt, att sluta upp i kampen för socialism och i klasskampen. Mot Nato och den stärkta imperialistiska överstatligheten och mot tillfälliga uppehållstillstånd.

Terrorattacken i Stockholm väckte rädsla och det är okej att vara rädd. Det är naturligt att vara det men det är inte hållbart att vända den rädslan mot varandra. Vi lyfter blicken och ser längre. Reaktionära krafter utnyttjar både befogad oro och ett uppskruvat tonläge för att driva igenom sin agenda. Vi vet bättre än att skylla en ensam gärningsmans handlingar på en hel grupp människor. Det miljöpartiet och kristdemokraterna presenterar är ytlig signalpolitik.

Ung Vänster Storstockholm anser att de förslag som lagts fram av de borgerliga partierna är föraktliga. Låt oss resa betonglejonen åter, bygga upp vår välfärd och möta terrorism med solidaritet likt manifestationen på Sergels torg. Låt oss visa dem att de inte kan splittra oss med rädsla och falska idébilder. Låt oss stå upp för rätten till fristad och för allas lika värde och låt oss göra det på det enda sättet vi vet funkar – tillsammans.

                          Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse 170423

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *