Tal i Kungsträdgården av Mattias Fucik

FB_IMG_1493707597116

Hej Kamrater! Det är fint att se er
Jag vill börja med att säga att det är en ära att få prata här, på 1a maj – arbetarrörelsens högtidsdag. Jag vill också tacka alla som varit med och gjort det här firandet möjligt. (Jag har själv varit med och arrangerat detta tidigare så jag vet vilket jobb ni har lagt ner). Så tack till alla er som gjort detta möjligt – och till alla er som är här idag.
Idag kamrater, är vår dag.

Vi skulle också kunna ha otroligt gott om saker att fira… för Sverige är, vad vi än får höra, rikare än nånsin. Antalet dollarmiljonärer i Sverige har ökat mest i hela världen, tillväxten ökar och bankernas vinster ligger på rekordnivåer.

..men… samtidigt är arbetslösheten hög, likaså barnfattigdomen. Bostadsbristen ökar. Välfärden läcker vinster till riskkapitalbolag och sjukskrivningarna bland personalen i omsorgen ökar. Kollegorna, är helt enkelt för få.

Hur kan det vara så? Att samtidigt som vi är rikare än någonsin får vi allt jämnt höra – att läget är knapert. Hur kan regeringen i det läget sätta utsatta grupper mot varandra. Vi har inte råd att vara en fristad från krig säger de. Vi har inte råd med BB i Sollefteå, säger de. Vi har inte råd med kortare arbetsdagar, säger de. Vi har inte råd att ge unga annat än sms-anställningar. Det kostar för mycket, säger de..

Dom säger att valet står mellan dig och mig. Ditt jobb eller mitt jobb. Min välfärd eller ditt uppehållstillstånd. Dom ställer oss mot varandra, delar och splittrar. Påstår att vi måste konkurrera. Men det är fel. Det går att välja något annat.

För problemet är inte vi – problemet är att de rika inte betalar. Nä, det finns tydligen dom som aldrig måste välja bort tryggheten, vars livsvillkor aldrig står på spel när ekonomin krisar . En ägandeklass som dessutom får bidrag i form av RUT, ROT och ränteavdrag. Som slipper arvs-, fastighets- och förmögenhetsskatt.. Och som smiter undan de skatter de inte slipper gnom att gömma sina pengar i skatteparadis..

När dom försöker öka klyftorna och lägger sina rökridåer så vänder vi i Ung Vänster blicken uppåt. Sveriges största samhällsproblem är ojämlikheten och dom som står i vägen är överklassen.

Och kom ihåg att varje gång vi sagt att vi vill ha en bättre framtid så har de sagt att vi drömmer. Dom sa det om rösträtten, om första semesterveckan och femte semesterveckan. Om könsneutral tronföljd, adoption för homosexuella, hemspråksundervisning. Dom sa det om förskolan och om allmännyttan. Men.. Dom har haft fel och vi har vunnit. Och det ska vi göra igen. Där fortsätter vi att organisera oss. Därför håller vi nya demonstrationer. Därför samlades vi tillsammans på Stockhoms Centralstation när flyktingströmmarna nådde hit. Därför anordnar vi feministiskt självförsvar. För vi har nya kamper att vinna och för att vi inte kommer stå tysta och se på.

För inga framsteg, ingen rättighet har vi fått gratis, utan kamp. Första maj är en dag att påminna varandra om just detta. Första maj är en dag för oss att påminna varandra om varandra, och dom andra om oss andra. Om vår verklighet, som vi delar. Vi samlas, i en gemenskap, över hela världen. Vi samlas för att dom försöker splittra oss. Högern vill alltid avleda oss från hur samhället hänger ihop. Enligt dom kan man inte längre tala om klass. Det är förlegat. Enligt dom är maktstrukturer hjärnspöken, det finns bara individer.

Att bara se individer och inte strukturer är lite som att inte se skogen för alla träden.

Så när de försöker vilseleda och få oss att skylla på varandra visar vi på de verkliga konfliktlinjerna. Vi vittnar om konsekvenserna av deras politik ochger ett alternativ till den nyliberala hegemonin.

För vi lever i den verklighet som de så desperat försöker förneka.

En verklighet vi har fått nog av.

Vi i Ung Vänster vill se en annan verklighet, en annan politik, ett annat samhälle.

Sverige är rikare än någonsin och skulle också kunna vara bättre än någonsin. Det handlar inte om

brist på resurser, det handlar bara om ojämlikhet. Lösningen är omfördelning. Det som saknas är

inte pengar, det som saknas är en regering som vågar utmana högern och den ekonomiska eliten.

Ung Vänster säger: höj skatten.

Återinför skatter. Förmögenhetsskatten, arvsskatten, inkomstskatten. Använd pengarna till att se till

att anställa fler i vården. Se till att vi får fler lärare i skolan. Se till att vi får fritidspedagoger i

skolorna också. Höj skatten och bygg bostäder åt oss som är unga så att vi kan blir vuxna.. Satsa på

bostäder som går snabbt att bygga, och bygg till alla de som precis kommit till Sverige.

Regeringen verkar ha glömt bort att människor fortfarande dör i Medelhavet. Det kanske är

bekvämast så när de själva har stängt dörren.. Men bara för att kriget inte är här betyder det inte att

vi inte har ett ansvar. Ung Vänster kommer aldrig gå med på en flyktingpolitik som sätter

människor mot människor. Sverige kan ta hand om de som flyr från krig och terror – det är dags att

vi gör det.

Vi måste hålla ihop när att dom vill ställa oss mot varandra. Det andrum som makteliten vill ha är egentligen bara avstånd mellan oss, avståndet i klyftorna av ett splittrat och ojämlikt samhälle. Det är när vi ser varandra som volymer, konkurrens, hot mot den egna tryggheten och välfärden – som samhället slits isär. Det är när det uppstår klyftor, både verkliga och inbillade, som den rasistiska världsbilden legitimeras. Det är i de klyftorna de reaktionära krafterna gror. Det gäller för de högerextrema krafter som idag växer sig starkare. Det gällde för Alliansens arbetslinje som ställde dom som jobbar och inte jobbar, dom sjuka, dom utanför – mot varandra.

I slutändan drabbas vi allihop. När förorterna blir otryggare, när dom mänskliga rättigheterna urholkas och när lönerna pressas nedåt. Just därför är solidariteten så viktig. Vi i Ung Vänster har fått nog…Låt dem inte splittra oss. Tillsammans är vi starka!

För mer info kontakta Saga Åkerman,

saga.akermansickenga@gmail.com

Foto: Leo Ahmed

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *