Första maj – välkommen till Medborgarplatsen

Screenshot_20170501-124155Nu är det inlett – första maj med Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns Studentförbund! På Medborgarplatsen har vi ett gäng olika talare och dessutom musik av Cats & Dinosaurs. Här kan ni läsa talet av Saga Åkerman från Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse:

Kamrater och mötesdeltagare!

Idag är det vår dag; arbetarrörelsens högtidsdag. Idag samlas vi med raka ryggar och firar våra segrar. Vi blickar framåt mot de kamper vi fortfarande har. Kamper som vi en första maj i framtiden kommer se tillbaka på och vi kommer fira dess seger. Kamrater idag samlas vi och finner styrka i hur många vi är. Vi påminner varandra om att vi är fler än dem som vill splittra oss och när vi står samman kan inget stoppa oss.

För kamrater,

Det är ett hårt Sverige vi lever i. Vart vi än vänder oss breder det bruna hatet ut sig. De som vill splittra oss och vända oss emot varandra. Vi ser dem allt oftare på våra gator där de påstår att vi inte är lika mycket värda. Vi ser hur de klottrar ner våra skolor och bränner asylboenden. Över hela Europa växer de sig starkare. I land efter land tar de allt mer plats i parlamenten. Rasisterna och fascisterna får över hela världen allt mer utrymme att sprida sitt hat. Men kamrater vi vet att konfliktlinjen inte ligger mellan arbetare och arbetar utan mellan arbete och kapital. Vi vet att det inte är vår kollegas fel att vi arbetar under personalbrist samtidigt som arbetslösheten i landet är hög. Det är chefen och företagsägaren som inte vill anställa utan väljer att maximerar sin vinst på våra brutna ryggar. När rasisterna och fascisterna växer sig starkare gör vi det också. Vi sätter hårt mot hårt. Vi mot-demonstrerar, protesterar, överröstar, vi visar att deras åsikter är just bara det, åsikter. Det finns en annan väg att gå – en socialistisk väg. Vi vägrar låta dem sprida sitt hat.

– Inte en millimeter år rasisterna!

Kamrater, Idag firar vi kampen för människovärdet. Det är en kamp som högern konstant försöker inskränka på. Sverige utvisar idag människor med uppenbara skyddsbehov. De utvisar våra syskon till förtryck, förföljelse och till och med döden. Sverige ger idag 16 och 17 åriga barn besked om att den dag de fyller 18 kommer de utvisas. Vår asyllagstiftning är inget att vara stolt över. Vi är inget föregångsland. Vi sviker våra medmänniskor, som deporteras och de som aldrig lyckades ta sig igenom fort Europa. Att tvingas fly är en ständig balansgång mellan liv och död. På Grekland och Italiens kuster spolas döda kroppar upp. Kroppar som bara dagar tidigare byggt en flotte för att ta sig över medelhavet, men som på vägen inte längre orkat paddla.

När chansen att söka asyl omöjliggörs ökar också människosmugglingen. Kvinnor har länge vittnat om hur de tvingas sälja sina kroppar till människosmugglare och gränspolis för att kunna tas sig in i Europa.

– Det är dags att vi öppnar gränsen, river upp de nya asyllagarna, krossar fort Europa och tillsammans säger att alla har rätt till en fristad!

Kamrater, Idag är det viktigare än någonsin att stå upp för solidaritet och människovärde. Medan regeringen och borgarna pratar om fotbojor och fler förvar, tar vi striden mot rasism och fascism.Det är med stolthet jag står här idag och för Ung Vänsters talan. Vi kommer aldrig sluta kämpa. Vi kommer alltid stå i första ledet i kampen för solidaritet och människovärde.

Och kamrater, vi viker oss aldrig!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *