Första maj till minne av de Spanienfrivilliga

IMG_6802Första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag, är äntligen inledd! Enligt tradition startar vi vid La Mano-monumentet för att hedra de Spanienfrivilliga som kämpade mot fascismen under spanska inbördeskriget. Här kan ni läsa tal av Lena Eklund från Ung Vänsters Storstockholms distriktsstyrelsen.

Internationalister, antifascister, kamrater:

tillsammans sluter vi idag upp på arbetarrörelsens internationella högtidsdag i kampen mot klassamhället och könsmaktsordningen. Idag är den dag då ropen och kraven som skallar får genklang i demonstrationer som mullrar runtom i landet och världen idag. Det är med knarrande knän, värkande ryggar och brustna psyken som vi tar tillfället i akt att räta på oss och hämta kraft då denna dag är våran dag.

Men idag är också en dag för hedrandet av vår rörelses antifascism och det är med vördnad som vi står här för att visa tacksamhet för de uppemot 600 svenskar som för 80 år sedan klev i land i stridshärjade Spanien. Detta för att kämpa i försvar för demokratin.

I Sverige rådde det förbud att resa till Spanien. Trots det anslöt sig hundratals med de internationella brigaderna i kampen mot fascismen. Var tredje frihetskämpe som åkte dit stupade. Återvändande blev bespottade. Dessa människor är idag symboler för vår kamp, för vår uthållighet och för den röda lågan – som fortsätter hållas brinnande.

Idag ljuder stöveltrampen i Europa återigen och fortsätter växa sig starkare. Vi ser inte bara deras fula trynen vädra luften utan nu också deras klor desperat gripandes efter våra medmänniskor. Vi genomskådar detta för att vi lär oss i klasskampen. Vi lär oss att genomskåda det när våra fackliga rättigheter försämras medan SD poppar skumpan; vi lär oss det när fascister gosar ihop sig med näringslivet medan vi som jobbar natt fryser tårna av oss i väntan på tåget: fascismen är till sin natur arbetarfientlig.

Många fina ord har sagts kring hur rasismen och fascismen ska bemötas. Men vi ser igenom det idealistiska skriveriet, vi ser att fascismen är ett uttryck för kapitalets kriser. Att fascismen är en reaktionär och bakåtsträvande rörelse som slår hårt mot oss arbetare, rasifierade, kvinnor och fackligt organiserade. Mot unga som gamla, starka som svaga; mot oss alla. Vi ser en rörelse som inte kommer sluta slå mot sina motståndare. Vi vet att tomma optimistiska skriverier på ledarsidor inte är tillräckligt och därför måste vi organisera oss i kampen för socialismen.

För de kommer att försöka tysta oss. Men vi får aldrig låta oss tystas. Vi måste mala ner fascismen till den sörja den kommer ifrån och då räcker det inte med att knyta näven i fickan. Vi som samlats idag vet detta och det är därför vi organiserar oss i hundratusentals.

Idag tar vi därför upp näven ur fickan och höjer den. Vi ska krossa den växande fascismen

och stå emot fascisterna på det enda sättet vi vet funkar – tillsammans.

För mer info kontakta Saga Åkerman,

saga.akermansickenga@gmail.com

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *