Nolltaxa

Alla ska ha rätt att kunna röra sig i sin stad. Från att åka till träningen till att träffa en kompis på andra sidan tunnelbanelinjen. Det ska aldrig behöva vara en kostnadsfråga om man kan ta sig till jobbet eller skolan. Men idag gör de höga priserna i kollektivtrafiken att många Stockholmare har svårt att ha råd att kunna röra sig utanför sin stadsdel.

2016 beslutade Alliansen tillsammans med Miljöpartiet att SL:s redan höga priser ännu en gång skulle höjas. Ett beslut som började träda i kraft vid årsskiftet. Utan att ta hänsyn våra behov eller åsikter har de än en gång höjt en avgift vi redan hade svårt att ha råd med. Vi är alla beroende av kollektivtrafiken och det är vi; unga, pensionärer och låginkomsttagare, som förlorar på prishöjningarna. SL ska inte kunna reglera sina avgifter hur som helst samtidigt som vi måste skrapa ihop våra sista slantar för att få ihop till ett busskort. Det finns ett långt mer hållbart alternativ: en avgiftsfri kollektivtrafik. Att vi betalar tusentals kronor varje år för att kunna ta oss till skolan är ingen naturlag – det är ett politiskt beslut. Lika möjligt som att ha en avgiftsdriven kollektivtrafik är det att inför nolltaxa. Det har redan gjorts i flera svenska städer och det är dags att Stockholm gör detsamma.

Vi har rätt till att kunna ta oss runt i vår stad – till vår skola, våra jobb, våra vänner och våra fritidsintressen. Det handlar om våra liv och möjligheterna till att bygga en meningsfull vardag, som aldrig får bli en individuell kostnadsfråga. Ung Vänster Storstockholm vill istället för höjda avgifter se ett slut på smygprivatiseringar och nedskärningar i kollektivtrafiken. Vi vill ha en avgiftsfri kollektivtrafik med gemensam finansiering som går till verksamheten istället för i fickorna på privata upphandlare – det skulle vi unga, och de allra flesta i Stockholm vinna på. Det är dags för en kollektivtrafik som tillhör oss!

Saga Åkerman & Mattias Fucik

Ung Vänster Storstockholm

 

DS_SagaDS_Mattias

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *