Sveket mot förorten

Vårt land är rikare än någonsin men ändå ser vi tydligt hur högerns politik har lett till ännu större klyftor. Etablissemanget för en politik som innebär nedskärningar och splittring för oss, men skattesänkningar för de som redan är rika.

Förorten är områden vars gemensamma nämnare är att de drabbats hårdast den politiken. Det är här många av oss bor och har vår vardag, det är hit politikerna är rädda för att åka. Deras demonisering och poserade rädsla för “kriminaliteten” i förorten är ett hån mot vår väldigt verkliga upplevelse av otrygghet och hopplöshet. Den upplevelsen är inte ett mediautspel, det är en konsekvens av en politik som slagit mot våra rättigheter på jobbet, våra möjligheter för ett tryggt boende eller en värdig vård.

Det är en politik som förs för att slippa ta ansvar. De så kallade “knarkskrämmorna” i Tensta som ska skrämma bort knarklangare med ett högt visslande ljud är ett exempel på en låtsaslösning istället för att göra riktiga insatser. Politikerna pratar över huvudet på oss som bor i förorten och vi får sällan komma fram i samhällsdebatten. Man diskuterar bara förorten när det finns läge att demonisera och distansera sig ifrån densamma. Man svarar med övervakningspolitik och hårdare tag i stället för att satsa på välfärd.

Makteliten använder sig av de rasistiska strömningarna i samhället för att ställa människor emot varandra och svartmåla förorten än mer. Har man en gång satt bilden av förorten som farliga problemområden, så använder man den bilden för att rättfärdiga en politik som slår mot oss alla. Då kan nästan vilka nyheter som helst passas in i den berättelsen för att förstärka de föreställningarna. Man är alltså villig att anamma reaktionär retorik och spä på falska motsättningar mellan människor för att skydda sina egna kapitalintressen.Det handlar om vår vardag och våra liv. Solidariteten och viljan för upprättelse är stark i förorten. Vi protesterar mot polisvåld och renovräkningar, som innebär att på grund av renoveringar av hyresrätter blir hyran så hög att många inte har råd att bo kvar. Vi vägrar sparka på varandra utan sparkar istället uppåt. Eliten ska inte slippa undan utan också bidra till samhället. Vi kräver krafttag för att bygga upp välfärden i hela Stockholm och vi ger aldrig upp!

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsårskonferens 2017

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *