SL-Avgifterna spårar ur!

2016 beslutade Alliansen och Miljöpartiet att höja SL:s priser och vid årsskiftet började en del av höjningarna träda i kraft. Höjningen innebär att vi ungdomar samt pensionärer blir förlorare, med den största höjningen på 60 kr i månaden, som dessutom successivt kommer att höjas.

Vad våra pengar sedan går till är något vi inte får ta del av. Problemet är inte för låga avgifter utan ett system där merparten av lokaltrafikens tjänster är på upphandling av ett nätverk med privata vinstdrivande aktörer. Då vi är beroende av kollektivtrafiken är vi tvugna att använda SL i brist på realistiska alternativ. Detta gör att SL kan reglera sina avgifter utan att ta hänsyn till våra behov och åsikter. Men SL är även beroende av att vi köper deras tjänster och det är dags att vi ställer krav tillbaka.

Vi har rätt till att kunna ta oss runt i vår stad – till vår skola, våra jobb, våra vänner och våra fritidsintressen. Det handlar om våra liv och möjligheterna till att bygga en meningsfull vardag, som aldrig får bli en individuell kostnadsfråga.

Ung Vänster Storstockholm vill istället för höjda avgifter se ett slut på smygprivatiseringar och nedskärningar i kollektivtrafiken. Vi vill se en gemensam finansiering som går till verksamheten istället för i fickorna på privata upphandlare – det skulle vi unga vinna på. Det är dags för en kollektivtrafik som tillhör oss!

 

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsårskonferens 2017

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *