Ung Vänster Storstockholm hotade av Afa

Med anledning av lördagens manifestation mot nazistiskt våld blev Ung Vänster Storstockholms ombudsmän igår utsatta för hot från Antifascistisk Aktion.

Igår vid 18-tiden kom tre män i 25 års-åldern som utgav sig vara från Afa in till Ung Vänster Storstockholms distriktscentral och agerade hotfullt gentemot distriktets två ombudsmän. De krävde att få talartid på lördagens manifestation mot nazism där Ung Vänster Storstockholm är en av arrangörerna. Man hotade med att sabotera manifestationen och se till att den inte skulle kunna genomföras. Hoten handlade också om att sabotera för andra demonstrationer runt om i landet, specifikt genom att stänga ute Vänsterpartiet och Ung Vänster bland annat i Malmö. Man pratade om att se till att artister som var inbokade inte skulle kunna uppträda. Männen var mycket aggressiva och var så högljudda att grannar i huset kom ut på balkongerna. De skrek att ”om vi inte får ha en talare på demonstrationen så kommer det att gå jävligt illa för er” och ombudsmännen blev kallade för ”fitta” och andra kränkande ord samtidigt som männen sa att de ”skulle pissa på dem”. De två ombudsmännen som är kvinnor i 20-årsåldern blev till sist så pressade att de lovade talartid åt representanter från Afa för att få männen att lämna platsen. På plats på distriktscentralen fanns samtidigt yngre medlemmar.

Innan händelsen pågick en diskussion per telefon med representanter från Afa. Beskedet från Ung Vänster Storstockholm hade dittills varit att man ville fatta beslut på ett möte med alla andra medarrangörer under fredagen, men att tanken varit att enbart de större organisationerna samt privatpersoner skulle tala. Ung Vänster Storstockholm skulle inte själva ha talartid.

Händelsen på distriktscentralen är allvarlig och går inte att beskriva som något annat än utpressning. Ombudsmännen som hotades och ofredades hade ingen möjlighet att ge besked, värja sig från männens påtryckningar eller själva ta sig därifrån.

Det är djupt beklagligt att stämningen gentemot ett arrangemang som ordnades för att visa solidaritet och bekämpa nazistiskt våld ska ge upphov till så grova övertramp. Ung Vänster Storstockholm gick i ett tidigt skede ut med att man ville ha en bred uppslutning och inbjöd alla organisationer som ville delta att höra av sig. Att representanter från AFA tar sig rätten att hota våra ombudsmän på deras arbetsplats är oacceptabelt.

Ung Vänster Storstockholm kommer inte att ge efter för utpressning och hot, utan vill med stöd av medarrangörerna gå vidare och hoppas samla så många människor som möjligt imorgon kl 15 på Medborgarplatsen.

I och med hotet om att sabotera för andra organisationer och artister om att tala på manifestationen har vi valt att inte längre hålla arrangörslistan med ett trettiotal deltagande organisationer och föreningar öppen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.