Skrota REVA, amnesti åt papperslösa

För en dryg månad sedan inleddes Stockholmspolisens upptrappade arbete mot papperslösa i form av projektet REVA. Projektet verkställdes ursprungligen av Skånepolisen för att lättare arrestera och utvisa papperslösa. Nu ingår även Stockholmspolisen i projektet och använder samma arbetssätt. De misstänkliggör personer efter hudfärg och sätter upp inre gränskontroller i tunnelbanan, på gallerior och offentliga platser.

Poliser

Vi ser hur detta grundar sig i den politiska linje som drivs från regeringshåll och är del av den inhumana flyktingpolitik som förs i Sverige. Att särskilja människor genom utseende är djupt diskriminerande och att polisen ägnar sig åt denna typ av rasprofilering är helt oacceptabelt. I Sverige finns inget tvång på identifikation och att polisen trots detta tillåts använda sin ställning som maktutövare till tvivelaktiga handlingar kränker rätten till personlig frihet.

Stockholmarna har under de senaste veckorna på olika sätt visat sitt motstånd mot detta vedervärdiga sätt att behandla och sortera människor på. Nu kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och agerar. Ung Vänster Storstockholm kräver att REVA-projektet läggs ner och att det sker en granskning av projektet och dess metoder.Vi kräver också att regeringen radikalt förändrar sin inhumana flyktingpolitik som möjliggör dessa oacceptabla metoder. Istället för att verka för ett ”effektivt verkställighetsarbete” som ser till att med tvång utvisa så många som möjligt, bör vi bygga upp en flyktingpolitik där rätten till amnesti försvaras och flyktingar behandlas som människor.

Uttalande antaget av Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse, 2 mars 2013

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.