Nolltaxedagen 2013

Den 2 mars har blivit till en nolltaxedag över hela Sverige, för sjätte året i rad  samlades vi idag vid Sergels torg klockan 13:37 för att demonstrera för en avgiftsfri kollektivtrafik.

Yrsa Rasmussen från Ung Vänster Botkyrka höll tal.

yrsaaaa (800x507)

”Det handlar om makt och om rättigheter. Makten att kunna ta sig var man vill, när man vill. Det är en rättighet.

Rätten att kunna ta sig från jobbet, till skolan eller till fotbollsträningen är inget som bara ska vara för de som har råd med ett SL-kort. Och det är vi unga som drabbas allra hårdast.  Vi lever i ett Sverige som idag har massarbetslöshet, samtidigt som regeringen Reinfeldt snackar sig varma om hur lata vi ungdomar är och att vi hellre sitter hemma och käkar chips än söker jobb, även när det inte finns några jobb att söka. Vi ska också söka vartenda jobb som finns, oavsett vart det ligger och oavsett hur kassa avtalen och lönen är.

Men var i ligger rimligheten i att jag som bor i Tumba ska söka jobb i Norrtälje när jag inte ens har råd att ta mig dit? – Och nej, cykelpendla till Norrtälje från södra Botkyrka är inget rimligt alternativ. De 800 spänn som ett SL-kort idag kostar kan vara skillnaden för om jag får ekonomin att gå ihop i slutet av månaden eller inte. Vår rörlighet ska inte begränsas till de ställen det är gång- eller cykelavstånd till.Med nolltaxa i Stockholm skulle alla kunna ta sig runt oavsett hur mycket pengar man har i plånboken.

Det skulle de flesta som nu lägger hundratals kronor på ett månadskort dessutom tjäna på. Faktum är att alla som tjänar mindre än 40 000 spänn i månaden skulle tjäna på att kollektivtrafiken betalades via skatten. Dessutom skulle man kunna tjäna in en hel del pengar på att slopa spärrarna, slippa biljettkontrollanter osv. Att ha råd att dra till jobbet och röra sig fritt har alla rätt till. Och det är därför Ung Vänster kräver en avgiftsfri kollektivtrafik.

 Vita medelålders män med feta plånböcker är de som i allra störst utsträckning idag kör bil. Dessa manliga bilister är genom sina transporter därför de som också bidrar mest till koldioxidutsläppen. Män väljer privatbilism framför kollektivtrafik, män väljer stora bensinslukande bilar framför små energisnåla, och det är män som väljer flygtransporter framför tågtransporter. Vi lever i en värld med allt större miljöförstöringar, som skapas av de länder med mest pengar och drabbar de allra fattigaste hårdast. Miljoner av människor är idag på flykt till följd av klimatförändringar. Vi måste gemensamt ta vårt ansvar för detta. I Sverige står de rikaste för den största delen av miljöförstöringen, alltså de vita medelålders männen med dom feta plånböckerna. Genom ett effektivt användande av t ex trängselskatten kan vi se till att minska bilismen samtidigt som vi kan ge bättre resurser till kollektivtrafiken. (Trafik- och transportsektorn är det enda samhällsområde i sitt slag där utsläppen fortsätter att öka kraftigt.) Vi måste därför ställa om snabbt och vi måste ställa om nu. Vi måste satsa på en utbyggd kollektivtrafik och en kollektivtrafik värd namnet, som alla kan ta del av, oavsett hur mycket pengar man har i plånboken.

I samma andetag som vi kräver starkare krav på mindre utsläpp måste vi också se sambandet till de privata aktörer med vinstintressen som idag får härja fritt i kollektivtrafiken, som inte bryr sig det minsta om miljömål, utan bara om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Om vi vill ha en kollektivtrafik som premierar klimatmål måste vi också ha en kollektivtrafik som vi äger gemensamt. Och det är därför vi i Ung Vänster tycker att kontrollen över kollektivtrafiken ska ligga hos staten, landstingen och kommunerna.

Det är först när kollektivtrafiken styrs av samhället som vi kan använda den för att gynna flertalets syften. Och det är först här vi kan använda makten över kollektivtrafiken för att på allvar satsa på den, för att på så sätt få fler att åka kollektivt och på så sätt också ta ett gemensamt ansvar för att minska utsläppen. 

Trots att kollektivtrafiken används mest av kvinnor är den tydligt utformad efter mäns behov. Så ska det inte vara. Rätten att pendla till jobbet, hämta på dagis, åka och handla eller hälsa på sin gamla farmor på äldreboendet ska vara lika för alla, oavsett kön. Alla ska dessutom ha rätt att känna sig trygga i kollektivtrafiken. Jag har flera tjejkompisar som hellre åker hem tidigt än stannar ute sent, eller som tar sällskap hem med kompisar för att de inte känner sig trygga. Hot och sexuella trakasserier är en del av unga tjejers vardag i kollektivtrafiken. Det här är inte okej. Kollektivtrafiken och resten av samhället ska vara fritt från detta förtryck. Vi måste se till att det finns fler trygghetsvärdar i kollektivtrafiken och vi måste bryta könsmaktsordningen. Ung Vänster kräver att kvinnor får mer makt över utformandet av kollektivtrafik, och att alla investeringar i byggandet av framtidens transportsektor görs utifrån ett feministiskt perspektiv, för rätten över kollektivtrafiken ska ägas av alla, och vara en plats där alla känner sig trygga.

På tal om trygghet tänkte jag faktiskt passa på att snacka lite om REVA. Jag tror inte att polisens rasistiska hetsjakt på papperslösa i tunnelbanan har gått någon förbi. Dag in och dag ut kontrollerar polisen alla som de misstänker vara i Sverige illegalt, det vill säga alla som inte ser svenska ut. De använder biljettkontroller som ett svepskäl för att genomföra inre gränskontroller. Det här är helt oacceptabelt och måste få ett stopp nu.

Tillsammans kan vi också ta kampen mot detta, genom att till exempel ni som har papper visar upp dessa och uppehåller polisen så länge det bara går, så att de som behöver kan ta sig därifrån. Ingen människa är illegal och varje människa ska därför behandlas med respekt och solidaritet, inte som en andra klassens medborgare. Vi ska ta tillbaka makten och rätten över vårt handlingsutrymme, alla har rätt att röra sig fritt, oavsett storleken på plånboken. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för miljön och därför se till att ha en kollektivtrafik som fler kan ta del av och som vi äger gemensamt.  Vi måste ha en kollektivtrafik som är utformad efter allas behov, inte bara för de män som sitter på makten. Och vi måste ha en kollektivtrafik där alla känner sig trygga.

Vi i Ung Vänster kräver att nolltaxa införs nu!” 

IMG_8216

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.