Respekt till yrkesprogrammen

Nu drar skolorna drar igång igen.  Vissa ska inte tillbaka till sin gamla skola, utan börjar gymnasiet i år. Grattis till er – gymnasievalet är över! För under de senare åren har det blivit ännu svårare att välja, eftersom valet av gymnasielinje har blivit ännu mer livsavgörande.

Tidigare kunde du läsa Barn och fritid, och efter det läsa vidare till förskolelärare på högskolan. Du hade kunnat gå Bygg, och sen välja att bli ingenjör. Eller inte. Nu är det inte så – ska man plugga vidare är det några få linjer som gäller. Vill du bli sjuksyrra? Läs samhälle eller natur.  Det gäller att vara taktisk, tänka långsiktigt och inte låta eventuell skoltrötthet avgöra.

Men av alla som börjar gymnasiet i år är det också färre än vanligt som valt att läsa yrkesprogram. Och är det så konstigt? Alla vill visserligen inte läsa på högskola, men av mina gamla klasskamrater från nian var det få som med total säkerhet kunde säga att de absolut inte ville ha den chansen i framtiden. Att kunna ändra sig, vidareutbilda sig, byta yrke och lära sig nytt.

Regeringen vill däremot  inte att vi ska ha den chansen, för kunskap är makt.  Det är smidigt när alla vi som jobbar inte vet om våra rättigheter, inte kan säga ifrån på jobbet och inte heller vågar säga upp oss. Det är praktiskt att vi inte kan byta yrke, utan måste fortsätta på den vägen vi valde när vi var femton. Högern är medveten om vad försämringarna av yrkesprogrammen innebär, med det är vi också.

Om just det här handlar Respekt till yrkesprogrammen, som är en fortsättning på hela Ung Vänsters kampanj Generation: Otrygg. Förutom det här med högskolebehörighet snackar vi även om praktik på yrkesutbildningar, att utbildningen ska innehålla kunskap om ens rättigheter i arbetslivet, och om annat som handlar om att stärka yrkesprogrammen. Sånt som gör att man efter en yrkesutbildning kan känna sig trygg på jobbet.

Johanna Granbom, Ordförande Ung Vänster Storstockholm

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *