Internationella kvinnodagen

Ikväll demonstrerade Ung Vänster Storstockholm under parollen ”Vi vägrar ta smällen- tillsammans tar vi kampen”. Den Feministiska rörelsen firar framgångar men samlar även ny kraft i kampen mot könsorättvisorna under Internationella kvinnodagen. I år samlades runt 2500 personer påSödermalmstorg för att bland annat uppmärksamma kvinnors otrygga ställning på arbetsmarknaden. Ella Coogan från distriktsstyrelsen inledde med tal;

”Idag är det 40 år sedan den första 8 mars demonstrationen ägde rum i Sverige och i år är kanske det allra viktigaste hittills. Vi har under dessa 40 år vunnit många små segrar men systrar, vi har en stor del av kampen kvar.

För vi ger oss inte förrän vi tjänar lika mycket som männen, förrän vi har rätten till våra egna kroppar. Vi ger oss inte förrän vi kan kalla oss jämställda på riktigt.”

” När trygga anställningar idag ersätts av otrygga anställningar är det också främst kvinnorna inom offentlig sektor som drabbas och får ta den hårdaste smällen. Vad hjälper en skattesänkning som ger en extra hundralapp i månaden när man inte har råd att laga sina tänder, när man inte vet om ens timmar räcker till att betala hyran nästa månad, eller när man blir sexuellt trakasserad på arbetsplatsen men inte våga säga ifrån i rädslan för att inte bli inringd nästa dag? ”

”Jag är stolt över att vi i Ung Vänster är en drivande kraft i kampen för tjejers rättigheter”, kommenterar Ung Vänster Storstockholms ordförande Johanna Granbom.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.